Doç. Dr. Aykut Özcan

BARTHOLİN KİSTİ

Bartholin bezleri vajinal girişin her iki tarafında bulunan ve vajinanın kaykanlığınına yardımcı olan sıvı salgılayan küçük bezlerdir.


Bazen bu bezlerin açıklıkları tıkanır ve salgılanan sıvının bezin içine kalmasına neden olur. Sonuç, Bartholin kisti olarak adlandırılan nispeten ağrısız şişlik oluşturur. Kist içindeki sıvı enfekte olursa, iltihaplı doku ile çevrili bir apse gelişebilir.


Bartholin kisti veya apsesi kadınlarda sık görülür. Bartholin kistinin tedavisi kistin boyutuna, kistin ne kadar ağrılı olduğuna ve kistin enfekte olup olmadığına bağlıdır. Bazı durumlarda Bartholin kistinin cerrahi drenajı gerekli olabilmektedir. Bir enfeksiyon meydana gelirse, antibiyotik enfekte Bartholin kistini tedavi etmek için yardımcı olabilir.


Sempomlar


Küçük, enfekte olmayan bir Bartholin kisti varsa, bunu farketmeyebilirsiniz. Ancak kist büyür ve enfekte olursa vajen girişinde ağrı, yürürken veya otururken rahatsızlık, ateş yapabilmektedir.


Bartholin kistini önlemenin yolu yoktur. Genital hijyen ve kistin enfekte olmadan farkedilmesi enfeksiyon olasılığını azaltmaktadır.


Tedavi


Bartholin kisti küçük ve enfekte değilse genellikle tedavi gereksinimi olmaz. Gerektiğinde tedavi, kistin büyüklüğüne, rahatsızlık düzeyinize ve enfekte olup olmamasına bağlıdır.


Cerrahi drenaj; Enfekte veya çok büyük bir kisti boşaltmak için ameliyat gerekebilir. Kistin drenajı lokal anestezi veya sedasyon kullanılarak yapılabilir. Eğer kistin alınabilecek kriterleri mevcutsa dreajdan çok kistin tamamı çıkartılması planlanabilir.


Antibiyotikler; Kistiniz enfekte olmuşsa veya testler cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olduğunu ortaya çıkarırsa bir antibiyotik reçete edilebilir. Ancak apse uygun şekilde drene edilirse, antibiyotik kullanmanız gerekmeyebilir.


Marsupializasyon; Kistin veya apsenin bir duvarı vajen girişine açılarak içersindeki materyalin pasif şekilde akmasını sağlayan cerrahi yöntemdir.

Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button