Doğum Sonrası Depresyon
Yeni annelerin çoğu, doğumdan sonra, genellikle duygudurum dalgalanmaları, ağlama nöbetleri, kaygı ve uyku zorluğunu içeren doğum sonrası duygudurum bozukluğu yaşar. Doğum sonrası duygu durum bozukluğu tipik olarak doğumdan sonraki ilk iki ila üç gün içinde başlar ve iki hafta kadar sürebilir. Ancak bazı yeni anneler, doğum sonrası depresyon olarak bilinen daha şiddetli ve uzun süreli bir depresyon şekli yaşar.
Nadiren doğum sonrası psikoz denilen aşırı bir duygudurum bozukluğu da doğumdan sonra gelişebilir. Doğum sonrası depresyon karakter bozukluğu veya zayıflık değildir. Bazen sadece doğum yapmanın bir komplikasyonudur.
Doğum sonrası duygu durum bozukluğu belirtileri
Bebeğinizin doğumundan sonraki bir veya iki hafta kadar süren doğum sonrası duygu durum bozukluğu belirti ve semptomları şunları içerebilir:
- Kaygı
- Üzüntü
- Sinirlilik
- Bunalmışlık hissi
- Ağlama nöbetleri
- Azaltılmış konsantrasyon
- İştah problemleri
- Uyku problemi
Doğum sonrası depresyon belirtileri
Doğum sonrası depresyon ilk başta doğum sonrası duygu durum bozukluğu ile karıştırılabilir ancak belirtiler ve semptomlar daha yoğun ve daha uzun sürebilir ve sonunda bebeğinize bakma ve diğer günlük görevleri yerine getirme yeteneğinizi etkileyebilir. Belirtiler genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç hafta içinde gelişir. Doğum sonrası depresyon belirti ve bulguları şunları içerebilir:
- Depresif ruh hali veya şiddetli ruh hali değişiklikleri
- Aşırı ağlama
- Bebeğinize bağlanma zorluğu
- Aileden ve arkadaşlardan uzaklaşma
- İştahsızlık veya normalden çok daha fazla yemek
- Uyuyamamak (uykusuzluk) veya çok fazla uyumak
- Aşıru yorgunluk veya enerji kaybı
- Zevk almak için kullandığınız faaliyetlere daha az ilgi ve zevk
- Yoğun sinirlilik ve öfke
- İyi bir anne olmamandan kork
- Umutsuzluk
- Değersizlik, utanç, suçluluk veya yetersizlik duyguları
- Açıkça düşünme, konsantre olma veya karar verme yeteneğinde azalma
- Huzursuzluk
- Şiddetli kaygı ve panik atak
- Kendine veya bebeğine zarar verme düşünceleri
- Tekrarlayan ölüm veya intihar düşünceleri
Tedavi edilmediğinde, doğum sonrası depresyon aylarca veya daha uzun sürebilir.
Nedenleri
Doğum sonrası depresyonun tek bir nedeni yoktur, ancak fiziksel ve duygusal konular bir rol oynayabilir. Doğumdan sonra vücudunuzdaki hormonlardaki (östrojen ve progesteron) dramatik bir düşüş doğum sonrası depresyona katkıda bulunabilir. Tiroid bezinizin ürettiği diğer hormonlar da keskin bir şekilde düşebilir, bu da sizi yorgun, halsiz ve depresyonda hissetmenize neden olabilir. Yeni doğmuş bir çocuğa bakma yeteneğiniz konusunda endişeli olabilirsiniz. Daha az çekici hissedebilir, kimlik duygunuzla mücadele edebilir ya da yaşamınız üzerindeki kontrolünü kaybettiğinizi hissedebilirsiniz. Bu sorunlardan herhangi biri doğum sonrası depresyona katkıda bulunabilir.
Tanı genellikle tek bir muayenede konulabilirken bazı durumlarda psikiyatri konsültasyonu gerekebilmektedir. Tedavi ve iyileşme süresi, depresyonunuzun ciddiyetine ve bireysel gereksinimlerinize bağlı olarak değişir. Rahatsız edici bir tiroid veya altta yatan bir hastalığınız varsa, doktorunuz bu koşulları tedavi edebilir veya sizi uygun uzmana yönlendirebilir. Doktorunuz ayrıca sizi bir psikiyatri uzmanına yönlendirebilir.
Doğum sonrası depresyon genellikle psikoterapi (konuşma terapisi veya zihinsel sağlık danışmanlığı olarak da adlandırılır), ilaç tedavisi veya her ikisi ile tedavi edilir.