Döllenme, IVF, ICSI (Mikroenjeksiyon)
Döllenme içim iki yaygın yöntem kullanılılır
- Konvansiyonel IVF sırasında sağlıklı sperm ve olgun yumurtalar karıştırılır ve gece boyu inkübe edilir. Spermin kendi çabası ile yumurtayı döllemesi sağlanır.
- İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu (ICSI). ICSI’de, her bir sağlıklı yumurtaya özel pipetler kullanılarak doğrudan tek bir sağlıklı sperm enjekte edilir. ICSI sıklıkla semen kalitesi veya sayısı bir sorun olduğunda veya önceki konvansiyonel IVF siklusları sırasında döllenme denemesi başarısız olduğunda kullanılır.
Assisted hatching; Döllenmeden yaklaşık beş ila altı gün sonra bir embriyo, çevresindeki zar(zona pellucida) çatlar ve uterusun iç kısmına yapışması sağlarır. İleri yaşlı bir kadınlarda veya çok sayıda başarısız tüp bebek girişiminde bulunanlarda yapışmaya yardımcı olmak için transferden hemen önce zona pellucida’da bir delik açma olan assisted hatching yapılabilir. Ancak günümüzde bu tekniğin çok da işe yaramadığı saptandığı için kullanımı sınırlı hastalarda yapılmaktadır.
Preimplantasyon genetik test. Embriyolar, inkübatörde belirli genetik hastalıklar veya doğru sayıda kromozom için test edilebilecekleri bir aşamaya gelinceye kadar, tipik olarak beş ila altı günlük bir gelişime kadar izlenir. Embriyo yeterli büyüklüğe ulaştıktan sonra bu test için embriyordan bir kaç hücre alınır. Bu test etkilenen gen veya kromozomları içermeyen embriyoların transfer edilebilmesine olanak sağlar. Preimplantasyon genetik test, bir ebeveynin genetik bir problem yaşama olasılığını azaltabilirken, riski ortadan kaldıramaz.