Doç. Dr. Aykut Özcan

Embriyo Transferi (Taze – Dondurulmuş)

Taze embriyo transferi genellikle yumurta toplanmasından iki ila altı gün sonra yapılır. Donmuş embrio transferi ise yumurta toplama işlemi sonrası oluşan embriyoların dondurularak saklanması ve uygun bir zamanda rahmin ilaçlarla hazırlanarak yapılan transfer işlemidir.


Transfer hafif bir yatıştırıcı ile yapılabilirken işlem ağrısız olduğu için çoğu zaman anestezi kullanılmadan yapılır. Prosedür genellikle ağrısızdır, ancak hafif kramplar oluşabilmektedir. İşlem sırasında vajinanıza, rahim ağzınıza ve uterusunuza kateter adı verilen uzun, ince, esnek bir tüp yerleştirir. 

Küçük bir miktar sıvı içinde süspansiyon haline getirilmiş bir veya daha fazla embriyo içeren bir şırınga kateterin ucuna takılır.

Şırıngayı kullanarak, embriyo veya embriyoları rahminize olması gereken yere bırakarak yerleşme sağlanır. Transfer başarılı olursa, embriyo yumurta alımından yaklaşık altı ila 10 gün sonra rahminize tutunarak gebelik elde edilir.


Genellikle herşey yolunda gidiyorsa yumurta toplamı işlemi sonrası taze transfer yapılır. Eğer siklus sırasında yeni saptanan myom, polip tarzı yapılar varsa veya overyan hiperstimulasyon sendromu gelişme riski yüksekse elde edilen embriyolar dondurularak tedavi sonrası embriyo transferi bir sonraki adet dönemlerine bırakılır. Eğer taze trasferin yapıldığı sikluslarda elde transfer edilmemiş kaliteli embriyo kaldıysa bir sonraki gebelik için kalan embriyolar dondurularak saklanabilir. Embriyo dondurulmasının bir diğer nedeni ise kemoterapi yada radyoterapi alacak hastalarda doğurganlığı korumak içindir.


Donmuş embriyo transferi için adet başlangıcında rahim içi dokuların gelişmesini sağlayan estrojen hormonu başlanır. Rahim içi yererli kalınlığa ulaştıktan sonra tedaviye embriyonun implante olmasını sağlayan progesteron hormonu eklenir. Ilaçların başlanmasını takiben 8-14 günler arasında donmuş embriyolar çözülerek transfer edilir.

Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button