Doç. Dr. Aykut Özcan

GEBELİK VE BESLENME

Akıllı yemek seçenekleri, hamilelik beslenmesinin temel taşıdır. Hamilelikte sağlıklı bir diyet yemek, kendiniz ve bebeğiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Sonuçta, yediğiniz yemekler bebeğinizin temel beslenme kaynağıdır. Bebeğinizin büyümesini ve gelişimini teşvik etmek için bu hamilelik beslenme ipuçlarını göz önünde bulundurun.


Tahıllar, vücudunuzun ana enerji kaynağı olan temel karbonhidratları sağlar. Tam tahıllı ve zenginleştirilmiş ürünlerin birçoğunda lif, demir, B vitaminleri ve çeşitli mineraller bulunur. Güçlendirilmiş ekmek ve tahıl, yeterince folik asit almanıza yardımcı olabilir. Her gün tahıllarınızın en az yarısının tam tahıl olduğundan emin olun. Günün tahıllarının çoğunu kahvaltıda bir kase gevrek gevrek, iki dilim kepekli ekmek ve akşam yemeği için kepekli makarna ile yapılan öğle yemeği sandviçi ile alabilirsiniz.


Hamilelik beslenmesini optimize etmek için kepekli tahıllar, kahverengi pirinç, kepekli makarna ve kepekli ekmek kullamayı tercih edin. Çorba, güveç ve salatalarda yabani pirinç veya arpa deneyin. Tam buğday unu gibi tam tahılları kullanmayı deneyin.


Meyve ve sebzeler hamilelik beslenmesinin kritik bileşenleridir, çünkü çeşitli vitaminler ve mineraller ile sindirime yardımcı olacak lifler sağlarlar. Birçok meyve ve sebzede bulunan C Vitamini, demiri emmenize yardımcı olur. Koyu yeşil sebzelerde A vitamini, demir ve folat bulunur ki bu element ve vitaminler hamilelik sırasında diğer önemli besinlerdir.


Elma, portakal ve yeşil fasulyeden sıkıldıysanız, kayısı, mango, ananas, tatlı patates, kış kabağı veya ıspanağı deneyin. Çeşitli kurutulmuş meyvelerle karışım yapın. Meyve suyu da aynı işi görebilmekle beraber çok fazla meyve suyunun istenmeyen kilo alımına yol açabileceğini unutmayın.


Et, Kümes Hayvanları, Balık, Yumurta ve Fasulye


Bu gruptaki yiyeceklerde bol miktarda protein, B vitamini ve demir bulunur. Protein bebeğinizin büyümesi için çok önemlidir.


Geleneksel protein kaynaklarınız artık size hitap etmiyorsa, diğer seçenekleri deneyin. Balık, bebeğinizin beyninin gelişimini artırabilecek mükemmel bir protein kaynağıdır ve omega-3 yağ asitleridir. Kılıç, kral uskumru, fayans balığı ve köpekbalığı da dahil olmak üzere cıva potansiyeli yüksek balıklardan kaçının.


Günlük Ürünler


Süt ürünlerindeki kalsiyum ve kalsiyum takviyeli soya sütü bebeğinizin kemiklerini ve dişlerini gelişmesine yardımcı olur. Süt ürünlerinde ayrıca D vitamini ve protein bulunur. Günde 3 bardak hedefleyin. Öğleden sonra atıştırmalıklarınız için yoğurt yiyin. Sütü mısır gevreğinde kaseye alın. Akşam yemeğinde bir bardak yağsız süt alın. Salataya az yağlı peynir ekleyin. Süt ürünlerini sindirme konusunda sorun yaşıyorsanız laktozu azaltılmış veya laktoz içermeyen ürünler ile deneyin.

Su


Su, yediğiniz yiyeceklerden besinleri bebeğinize taşır. Ayrıca kabızlığın, hemoroitlerin, aşırı şişmenin ve idrar yollarının veya mesane enfeksiyonlarının önlenmesine de yardımcı olabilir. Tıp Enstitüsü, hamilelik sırasında günde yaklaşık 10 bardak (2,4 litre) sıvı önerir. Su, meyve suları, kahve, çay ve alkolsüz içecekler günlük sıvı gereksinimlerinize katkıda bulunur. Ancak, bazı içeceklerin şeker bakımından yüksek olduğunu ve çok fazla kilo alımına neden olabileceğini unutmayın.


Gelişmekte olan bebeğiniz üzerindeki potansiyel etkileri nedeniyle, sağlık hizmeti sağlayıcınız, diyetinizdeki kafein miktarını, hamilelik sırasında günde 200 miligramdan daha az ile sınırlamanızı da önerebilir.


Yağlar; fındık, tohum veya avokado gibi sağlıklı yağlara sahip yiyecekleri seçin. Salata sosu olarak yağ ve sirke kullanın.


Sağlıklı bir diyeti olan kadınlar bile temel besinleri kaçırabilir. Günlük doğum öncesi vitamin – ideal olarak hamile kalmadan en az üç ay önce başlayan – herhangi bir boşlukları doldurmanıza yardımcı olabilir. Sağlığınız için sıkı bir vejetaryen diyet uygularsanız, bariatrik ameliyat geçirdiyseniz veya diyabet gibi kronik sağlık durumlarınız varsa, sağlık uzmanınız özel takviyeler önerebilir. Hamilelik sırasında yeni bir vitamin veya takviye almadan önce daima sağlık uzmanınıza danışın.

Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button