GEBELİK VE EGZERSİZ
e egzersizin yararları nelerdir?
Düzenli egzersiz, vücudunuzun hamilelik sırasında meydana gelen değişikliklere uyum sağlamasına yardımcı olabilir. Egzersiz kabızlığı, şişmeyi, şişmeyi ve sırt ağrısını azaltır. Fiziksel aktivite ruh halini, duruşu, kas tonusunu, kuvveti ve dayanıklılığı arttırır. Ayrıca daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Ek olarak, egzersiz bebeğe yarar sağlayabilir ve hatta gebelik diyabetini önleyebilir veya tedavi edebilir.
Genel olarak, egzersiz düzenli olarak hamilelik sırasında formda kalmanızı sağlar, enerji seviyenizi yükseltir ve doğumla daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Doğum sonrası egzersizler daha hızlı kilo vermenize yardımcı olur.
Ne egzersiz yapmalıyım?
Kardiyovasküler egzersizler faydalıdır. Yürümek, yüzmek, bisiklete binmek, aerobik, yoga, pilates ve koşmak hamilelik için güvenli egzersizlerdir. Vücudunuzu dinlediğinizden ve susuz kalmamak için bol miktarda sıvı içtiğinizden emin olun. Kegel egzersizleri rahim, mesane, ince bağırsak ve rektumu destekleyen pelvik taban kaslarını güçlendirir. Kegel egzersizlerini hemen hemen her zaman gizlice yapabilirsiniz. Pelvik taban kaslarını beş saniye sıkın ve gevşetin ve tekrar sıkın; günde 50 yapmaya çalışın.Çoğu hamile kadın için haftanın her günü olmasa da çoğu zaman en az 30 dakika orta derecede egzersiz önerilir. Yürüyüş, yeni başlayanlar için harika bir egzersizdir. Eklemleriniz üzerinde minimum baskı ile orta derecede aerobik şartlanma sağlar. Kuvvet antrenmanı da nispeten düşük ağırlıklara bağlı kaldığınız sürece yapılabilir. Isınmayı, germeyi ve soğumayı unutmayın.
Rutin olarak egzersiz yapmazsam, egzersize başlamak sorun olur mu?
Hayır. Başlamak için asla geç değildir. Bol su içtiğinizden, bol kıyafetler giydiğinizden ve destekleyici sütyeninizden emin olun.
Kaçınmam gereken herhangi bir egzersiz var mı?
Temas sporlarından ve ayrıca düşme riskinin yüksek olduğu aktivitelerden kaçının. Ağır yoga yapmak, basketbol, futbol, güreş, dövüş , scuba, jimnastik, su kayağı ve ata binmekten kaçının. Serbest ağırlıklardan yararlanılabilmesine rağmen, karnına çarpma riski vardır. Direnç bantlarının kullanılması tercih edilebilir. Gebelikte sonradan denge becerileri gerektiren etkinliklerden kaçının.
Bir egzersiz programına başlamadan önce, sağlığınızın iyi olduğundan emin olun. Hamilelikte egzersiz yapmak hem anne hem de bebek için genellikle iyi olsa da, doktorunuz aşağıdaki durumlarda egzersiz yapmamanızı önerebilir:
- Bazı kalp ve akciğer hastalığı biçimleri
- Gebelikte ilk kez gelişen preeklampsi veya yüksek tansiyon
- Servikal problemler
- Vajinal kanama
- Plasenta problemleri
- Mevcut hamileliğiniz sırasında erken doğum tehtidi
- Erken doğum riski taşıyan çoğul gebelik
- Membranların erken yırtılması
- Şiddetli anemi