Glukoz Tolerans Testi ve Gestasyonel Diaber
Oral glukoz tolerans testi olarak da bilinen glikoz tolerans testi vücudunuzun şekere (glikoz) verdiği cevabı ölçer. Testin anneye ve bebeğe bilinen bir riski kesinlikle yoktur. Testten önceki sekiz saat boyunca hiçbir şey yiyip içilmemelidir. Glikoz tolerans testi birkaç adımda yapılır.
Amerikan Kadın Hastalıkları ve Doğum Derneği, düşük riskli gebelerde 24 ila 28 hafta arasında düşük riskli gebe kadınlarda gestasyonel diyabeti taramak için bir saatlik kan şekeri ölçüm testi yapılmasını önerir. Gestasyonel diyabet geliştirme riskiniz yüksekse doktorunuz daha erken tarama önerebilir.
Risk faktörleri şunları içerebilir:
- Bir önceki gebelikte diyabet öyküsü
- Aile diyabet öyküsü
- Şişmanlık
- Metabolik sendrom veya polikistik over sendromu gibi diyabet gelişimi ile ilişkili tıbbi bir duruma sahip olmak
Doktorunuz risk altında olduğunuzu tespit ederse veya bir saatlik testte şüpheli bir değeriniz varsa, iki saatlik bir glikoz tolerans testi yapmanız önerilebilir.
İki saatlik test için:
Testten önceki sekiz saat boyunca hiçbir şey yiyip içilmemesi gerekmektedir. Alınan ilk kan örneği açlık kan şekeri olup sonrasında 75 gr glukoz çözeltisi içilir. Glukozun vücuda ve bebeğe bilinen bir yan etkisi bulunmamaktasır. Kan şekeri seviyeniz, çözeltiyi içtikten bir ve iki saat sonra tekrar test edilecektir. Açlık, 1. ve 2. saat kan şekerleri değerleri bakılarak şeker hastalığı tanısı konulabilmektedir.
Tarama tesi olan bir saatlik testte kan şekeri ölçümü 140’ın üzerinde ise tanı testi olan 75 gram 2 saatlik testi yaptırmak gerekmektedir. 2 saatlik testte aşağıdaki değerlerden bir tanesinin yüksek olması şeker hastalığı tanısını koydurmaktadır.
- Açlık kan şekeri >92
- Saat kan şekeri >180
- Saat kan şekeri >153
Gebelikte saptanan şeker hastalığı hem anne hem de bebek için riskler taşımaktadır. Kontrolsüz bir şeker hastalığı bebekte ve annede doğum komplikasyonlarına yol açabilmektedir. Genellikle diyet programı ve düzenli egzersiz ile kan şekerkerinin yükselmesi engellenirken bazı durumlarda insulin tedavisine ihtiyaç duyukmaktadır. Gebelikte kullanılan insulinin anne ve bebek üzerine bilinen bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Tedavi gebellikle bir endoksinoloji uzmanı ve bir kadın doğumcu ile birlikte kombine şekilde yürütülür. Eğer şeker düzeyleri kontrol altında ise doğum ile ilgili bir risk artışı beklenmemektedir. Genellike doğum zamanında ve normal yol ile gerçekleştirilebilir. Ancak kontrolsüz şeker hastalığında bebek beklenenden daha kilolu olabileği için sezeryan ile doğum oranları artmıştır.