Doç. Dr. Aykut Özcan

Amniyosentez ve CVS

Amniyosentez


Amniyosentez, amniyotik sıvının test veya tedavi için uterustan çıkarıldığı bir prosedürdür. Amniyotik sıvı, hamilelik sırasında bebeği çevreleyen ve koruyan sıvıdır. Bu sıvı fetal hücreler ve çeşitli proteinler içerir.

Amniyosentez, bebeğinizin sağlığı hakkında değerli bilgiler sunsa da, amniyosentezin risklerini anlamak ve sonuçlara hazırlanmak önemlidir. Amniyosentez çeşitli nedenlerle yapılabilir:

  • Genetik test. Genetik amniyosentez, bir amniyotik sıvı örneği almayı ve Down sendromu gibi belirli durumlar için test etmeyi içerir.
  • Fetal akciğer testi. Fetal akciğer olgunluk testi, bir amniyotik sıvı örneği almayı ve bebeğin akciğerlerinin doğum için yeterince olgun olup olmadığını belirlemek için test etmeyi içerir.
  • Fetal enfeksiyon tanısı. Bazen, amniyosentez, bebeği enfeksiyon veya diğer hastalık açısından değerlendirmek için kullanılır. Bu prosedür, bir annenin bağışıklık sisteminin bebeğin kan hücrelerinin yüzeyinde belirli bir proteine karşı antikorlar ürettiği nadir bir durum olan Rh hassasiyetine sahip bebeklerde aneminin ciddiyetini değerlendirmek için de yapılabilir.

Tedavisi

Hamilelik sırasında çok fazla amniyotik sıvı biriktirirseniz (polihidramnios), fazla amniyotik sıvının uterustan boşaltılması için amniyosentez yapılabilir.

Genetik amniyosentez, bebeğinizin genetik yapısı hakkında bilgi verebilir. Genel olarak, test sonuçlarının hamilelik yönetimi veya hamileliğe devam etme arzunuz üzerinde önemli bir etkisi olabileceği durumlarda genetik amniyosentez yapılır.


Genetik amniyosentez genellikle gebeliğin 15 ila 20 haftaları arasında yapılır. Gebeliğin 15. haftasından önce yapılan amniyosentez daha yüksek oranda komplikasyon ile ilişkilendirilmiştir. Aşağıdaki durumlarda genetik amniyosentez önerilmektedir.


  1. Doğum öncesi tarama testlerinden olumsuz sonuçlar alındıysa
  2. Önceki bir hamilelikte kromozomal bir durum ya da nöral tüp defekti geçirdiyseniz
  3. 35 yaşında veya daha büyükseniz
  4. Belirli bir genetik hastalık için aile geçmişiniz var ya da siz veya eşiniz, genetik bir rahatsızlığın bilinen bir taşıyıcısı iseniz
  5. Anormal ultrason bulgularınız varsa.

Amniyosentezin de bazı riskleri mevcuttur. Nadiren amniyotik sıvı, amniyosentez sonrası vajinadan sızar. Bununla birlikte, çoğu durumda kaybedilen sıvı miktarı azdır ve bir hafta içinde durur ve gebeliğin normal şekilde devam etmesi olasıdır. İkinci trimester amniyosentez hafif bir düşük riski taşır (yaklaşık yüzde 0,1 ila 0,3). 15 haftadan önce yapılan amniyosentezde gebelik kaybı riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. Nadiren, amniyosentez bebeğin kan hücrelerinin annenin kan dolaşımına girmesine neden olabilir.

 Rh negatif kanınız varsa ve Rh pozitif kanına karşı antikor geliştirmediyseniz, amniyosentez sonrası Rh immün globulin adlı bir kan ürünü enjeksiyonu yapılır. Bu, vücudunuzun plasentadan geçebilecek ve bebeğinizin kırmızı kan hücrelerine zarar verebilecek Rh antikorları üretmesini önler. Çok nadiren, amniyosentez uterus enfeksiyonunu tetikleyebilir.

Unutmayın, genetik amniyosentez tipik olarak test sonuçlarının hamilelik yönetimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceği durumlarda sunulur. Sonuçta, genetik amniyosentez yapılması kararı size bağlıdır.


Sonuçlar


Genetik amniyosentez için, test sonuçları Down sendromu gibi çeşitli genetik koşulları güvenilir bir şekilde ekarte edebilir veya tanı koyabilir. Ancak, amniyosentez tüm genetik koşulları ve doğum kusurlarını tanımlayamaz.


Eğer amniyosentez, bebeğinizin tedavi edilemeyen bir kromozomal veya genetik rahatsızlığa sahip olduğunu gösteriyorsa, hamileliğe devam edip etmeme gibi kararlarla karşılaşabilirsiniz.


Koryonik Villus Örneklemesi (CVS)

Koryon villus örneklemesi (CVS), test için plasentadan bir koryon villi numunesinin alındığı doğum öncesi bir testtir. Örnek serviks (transcervical) veya abdominal duvar (transabdominal) yoluyla alınabilir.


Hamilelik sırasında plasenta, büyümekte olan bebeğe oksijen ve besin sağlar ve atık ürünleri bebeğin kanından uzaklaştırır. Koryonik villus, bebeğin genetik yapısını paylaşan plasental doku izdüşümleridir. Test, 10 haftalık hamilelik kadar erken yapılabilir.


Koryonik villus örneklemesi, bir bebeğin Down sendromu gibi kromozomal bir durumun yanı sıra kistik fibroz gibi diğer genetik koşullara sahip olup olmadığını ortaya çıkarabilir. 

Koryon villus örneklemesi bebeğinizin sağlığı hakkında değerli bilgiler sağlayabilse de, riskleri anlamak ve sonuçlara hazırlıklı olmak önemlidir.

CVS’in riskleri hemen hemen amniyosentez ile aynıdır. Düşük oranları yüzde 0.22 civarlarında olup, enfeksiyon ve kan uyuşmazıyına bağlı sensitizasyon meydana gelebilmektedir.

CVS’in amniyosentezden tek üstünlüğü zaman olarak daha erken yapılabilmesi ve test sonuçlarının daha hızlı çıkmasıdır.

Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button