Sezaryen doğum Sezaryen operasyonu, abdominal bir kesi ile bebeğin çıkarılması işlemidir. Tıp tarihinde en eski operasyonlardan biri olup yüzyıllar boyunca yapılagelmiştir.
Tarihte sezaryene ait ilk kayıt M.Ö. 2000’de Sümerlere aittir. Eski Roma hukukunda da doğum sırasında ölen annenin bebeğinin rahminden kesilmesi gerektiğini yazar. Sezaryen doğumda anne adayının hayatını yitirmediği ilk operasyon 1500’lü senelerde kaydedilmiştir. Sezaryen ameliyatı ile ilgili ilk bilimsel çalışma 1610 yılında bir tıp dergisinde yayınlanmıştır. Gebe bir kadının, gebeliği esnasında rahimin dışarı fırlaması ve büyük bir karın fıtığı karşılaşması sonucu sezaryen ameliyatına alındığı ve bebeğin yaşatıldığı ancak annenin doğumdan sonraki 25. günde öldüğü rapor edilmiştir.
İlk başarılı sezaryen ameliyatı, 1500’de İsviçre’de yapılmıştır. İlk modern sezaryen 1881 yılında Alman jinekolog Ferdinand Adolf Kehrer tarafından gerçekleştirilmiştir. Amerika’da gerçekleştirilen ilk başarılı sezaryen doğum ise 1794 senesinde Dr. Jesse Bennett tarafından gerçekleştirilmiştir.
Ülkemizde anne ve bebeğin her ikisinin de yaşamını devam ettirdiği ilk başarılı sezaryen ameliyatı 1900’lü yılların başında saray cerrahı olan Cemil Topuzlu tarafından İstanbul’da gerçekleştirilmiştir.
Kaynak:
Sewell JE. Cesarean section-a brief history. A brochure to accompany an exhibition on the history of cesarean section at the National Library of Medicine
Caesareansection: etymologyandearlyhistory South AfricanJournal of ObstetricsandGynaecology, August, 2009 byPieter W.J. vanDongen