Doç. Dr. Aykut Özcan

Kısırlığın (infertilite) Araştırılması

Erkekler için testler

Erkek doğurganlığı testislerin yeterince sağlıklı sperm üretmesini ve spermin kadının vajinasına etkin bir şekilde boşalmasını ve yumurtaya geçmesini gerektirir. Erkek kısırlığı testleri, bu işlemlerden herhangi birinin bozulup bozulmadığını belirlemeye çalışır. Özel doğurganlık testleri şunları içerebilir:

  • Semen analizi. Doktorunuz bir veya daha fazla semen örneği isteyebilir. Semen genellikle mastürbasyon yaparak veya cinsel ilişkiyi keserek ve semenizi temiz bir kaba boşaltarak elde edilir. Bir laboratuvar semen numunenizi analiz eder. Bazı durumlarda, sperm idrarda test edilebilir.
  • Hormon testi. Testosteron ve diğer erkek hormonlarının seviyesini belirlemek için bir kan testiniz yapılabilir.
  • Genetik test. Kısırlığa neden olan genetik bir kusur olup olmadığını belirlemek için genetik test yapılabilir.
  • Testis biyopsisi. Seçilmiş vakalarda, kısırlığa neden olan anormallikleri belirlemek ve IVF gibi yardımcı üreme teknikleri ile kullanmak için spermi almak için bir testis biyopsisi yapılabilir.
  • Görüntüleme. Bazı durumlarda, beyin MRG, kemik mineral yoğunluğu taraması, transrektal veya skrotal ultrason veya vas deferens (vazoografi) testi gibi görüntüleme çalışmaları yapılabilir.
  • Diğer uzmanlık testleri. Nadir durumlarda, sperm kalitesini değerlendirmek için DNA anormallikleri için bir semen örneğini değerlendirmek gibi başka testler yapılabilir.

Kadınlar için testler

Kadınlar için doğurganlık, sağlıklı yumurta bırakan yumurtalıklara dayanır. Üreme sistemi bir yumurtanın fallop tüplerine geçmesine ve döllenme için sperm ile birleşmesine izin vermelidir. Döllenmiş yumurta uterusa gitmeli ve rahim içine yerleştirilmelidir. Kadın kısırlığı için yapılan testler, bu işlemlerden herhangi birinin bozulup bozulmadığını belirlemeye çalışır. Kadın için özel doğurganlık testleri şunları içerebilir:

  • Yumurtlama testi. Kan testi, yumurtladığınızı belirlemek için hormon seviyelerini ölçer.
  • Histerosalpingografi. Histerosalpingografi rahim ve fallop tüplerinizin durumunu değerlendirir ve tıkanma veya başka problemler arar. Rahminize röntgen kontrastı enjekte edilir ve boşluğun normal olup olmadığını belirlemek ve sıvının fallop tüplerinden dökülmesini sağlamak için bir röntgen çekilir.
  • Yumurtalık rezerv testi. Bu test yumurtlama için mevcut yumurtaların kalitesini ve miktarını belirlemeye yardımcı olur. Bu yaklaşım sıklıkla adet döngüsünün erken döneminde hormon testi ile başlar.
  • Diğer hormon testleri. Diğer hormon testleri, yumurtalık hormonlarının seviyelerini ve üreme süreçlerini kontrol eden hipofiz hormonlarını kontrol eder.
  • Görüntüleme testleri Pelvik ultrason, uterus veya fallop tüpü hastalığı arar. Bazen uterusun içinde düzenli bir ultrasonda görülmeyen ayrıntıları görmek için bir histeerografi kullanılır.
  • Histeroskopi. Belirtilerinize dayanarak, doktorunuz uterin veya fallop tüpü hastalığı aramak için bir histeroskopi isteyebilir. Histeroskopi sırasında doktorunuz olası anormallikleri görmek için rahim ağzınıza rahim ağzınıza ince, ışıklı bir cihaz yerleştirir.
  • Laparoskopi. Bu minimal invaziv cerrahi, göbek deliğinizin altına küçük bir kesi yapmak ve fallop tüplerinizi, yumurtalıklarınızı ve uterusunuzu incelemek için ince bir görüntüleme cihazı yerleştirmeyi içerir. Bir laparoskopi, endometriozis, yapışıklık, tıkanma veya fallop tüplerinin düzensizlikleri ile yumurtalıklar ve uterus ile ilgili problemleri tanımlayabilir.
  • Genetik test. Genetik testler kısırlığa neden olan genetik bir kusur olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur.

İnfertilite nedeni araştırılırken bu tetkiklerin hepsi yapılmayabilir. Bazı durumlarda genetik test istenmesi sonuçu değiştirmeyeceği gibi sprem testi nomral ise ileri incelemeye gerek kalmayabilir. Çoğu zaman bu testler yapılarak infetrilite nedeni ortaya konur. Testlerin hepsinin normal olması durumunda da açıklanamayan kısırlık tanısı konulabilir.

Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button