Doç. Dr. Aykut Özcan

Kısırlığın (İnfertilitenin) Tedavi Aşamaları

İnfertilite durumunda çiftler genellikle yardımlı üreme teknolojisi kullanılarak hamileliğe ulaşabilir. Kısırlık tedavisi önemli finansal, fizikel, psikolojik güç ve zaman isteyen bir süreçtir.


Erkekler için tedavi

Erkeklerin seçenekleri genel cinsel sorunların tedavisini veya sağlıklı sperm elde etmeyi içerir. Tedavi şunları içerebilir:

  • Yaşam tarzı faktörlerini değiştirmek. Yaşam tarzı ve davranışsal faktörlerin iyileştirilmesi, belirli ilaçların kesilmesi, zararlı maddelerin azaltılması / ortadan kaldırılması, cinsel ilişki sıklığının ve zamanlamasının iyileştirilmesi, düzenli egzersiz yapılması ve doğurganlığı olumsuz yönde etkileyebilecek diğer faktörlerin optimize edilmesi dahil olmak üzere hamilelik şansını artırabilir.
  • İlaçlar. Bazı ilaçlar bir erkeğin sperm sayısını arttıraran başarılı bir hamilelik olasılığını artırabilir. Bu ilaçlar, sperm üretimi ve kalitesi de dahil olmak üzere testis fonksiyonunu artırabilir.
  • Ameliyat. Belli koşullarda, cerrahi olarak tıkalı bir sperm kanalı açılabilir ve doğurganlığı geri alabilir. Diğer durumlarda, cerrahi olarak bir varikosel onarımı hamilelik için genel şansı artırabilir.
  • Sperm eldesi için testirlerden biyopsi yapılabilir.

Kadınlar için tedavi

Bir kadının doğurganlığı iyileştirmek için birkaç farklı tedaviye ihtiyaç duyulması gerekebilmektedir.

  • Yumurtlama uyarıcı ilaçlar ile (Letrazol, klomifen, rFSH vs). Yumurtalama bozuklukları nedeniyle infertil olan kadınların yumurtlama ilaçları ana tedavi şeklidir. Bu ilaçlar yumurtlamayı düzenler veya uyarır. Her tür ilacın yararları ve riskleri vardır ve ilaç seçimi hastaya göre yapılmaktadır.
  • Aşılama (İntrauterin inseminasyon IUI). IUI sırasında sağlıklı sperm, kadının yumurtalığının döllenmesi için bir veya daha fazla yumurta saldığı zaman diliminde doğrudan rahim içne yerleştirilir. Kısırlık nedenlerine bağlı olarak, IUI’nin zamanlaması normal adet döngünüz veya yumurtalama ilaçlarınızla koordine edilebilir.
  • Cerrahi; Endometrial polip, uterin septum veya rahim içi yapışıklık gibi uterus problemleri histeroskopik cerrahi ile tedavi edilebilir. Endometrioma veya tubal yapışıklıklar gibi durumlarda laparoskopi yapılabilmektedir.
  • IVF (Tüp bebek); Tüp bebek konusu altında işlenmiş olup, bilgilendirmeyi ilgili sayfadan okuyabilirsiniz
Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button