Doç. Dr. Aykut Özcan

LAPAROSKOPİ AMELİYATLARI

Laparoskopi hastanın göbek deliği ve karnının ker iki tarafına 1-1,5 cm’lik kesiler yapılarak özel aletler ve görüntüleme için fiberoptik içeren kamera ile kullanırak yapılan ameliyat çeşitidir. Ameliyat sırasında karın içi karbondiaoksit ile şişirilip görüntüleme için yeterli boşluk oluşturulur. Karındaki kesilere trokar denilen içi boş, karın içi karbondioksitin dışarıya çıkmasını engelleyen çubuklar konularak ameliyata başlanır. Bu trokarlardan açık ameliyatlarda kullanılan makas, pens gibi aletlerin küçültülmüş ve uzatılmış şeklindeki aletler kullanılarak ameliyat gerçekleştirilebilir. İlk yıllarda kullanımı sadece görüntüleme üzerine iken teknolojinin gelişmesi ile bu aletler ile hemen hemen tüm ameliyatlar yapılmaya başlanmıştır. Aşırı kilolu hastalarda bile yeterli tecrube ile yapılabilen bu ameliyat şekli ameliyat sonrası hastanın konforunun artması, ağrının azalması gibi avantajları vardır. Aynı zamanda lararoskopik görüntüleme sisteminde normal göz ile zor olarak görülebilecek çok ufak damar ve sinirlerin bile rahatlıkla görülebilmesi nedeniyle mikrocerrahi düzeyinde minimal travma ile cerrahi gerçekleştirilebilmektedir. Bu nedenle laparoskopik ameliyatlar, işlem uygulanacak bolgenin komşu dokularına zarar vermeden ve minimal kan kaybı ile gerçekleştirilebilir.


Laparoskopinin Jinekoloji Alanında Kullanımı


Laparoskopi ile hemen hemen tüm jinekolojik operasyonlar yapılabilmektedir. Bazen hastalıkların tanısı için de laparoskopi kullanılabilmektedir. Örneğin sebebi bilinmeyen uzun süreli kasık ağrısı veya tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında diagnostik laparoskopi yapılabilmektedir. Diagnostik laparoskopide rahim ve yumurtalıklar kamera sistemi ile gözlenmekte ve gerekli görüldüğü taktirde aynı seansta tedavi de edilebilmektedir.


İleri derece kilolu hastalarda laparoskopi zor olabilmekle beraber, daha önceki ameliyatlara veya enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen yapışıklıklarda veya görüntülenmenin baskılanabileceği çok büyük kitlelerde laparoskopi uygun bir yöntem değildir. Aynı zamanda akciğerde havalanma bozukuğu yaratabilecek KOAH gibi hastalıklarda, bazı kalp hastalıklarında ve hemodinamik olarak stabil olmayan şok durumlarında laparoskopi tercih edilmez.

 

Laparoskopi tekniği

Laparoskopi her ne kadar minimal invaziv olsa da sonuç itibari ile ameliyatdır ve ameliyat için uygun şartların uygulanması gerekmektedir. Laparoskopi ameliyathane şartlarında genel anestezi altında yapılır. Genellikle tüm operasyonlar kısa sürede tamamlanabilirken bazı durumlarda 2 saate kadar uzayabilmektedir. Rahim alma operasyonlarında rahim vajen yolu ile çıkartılırken myom ameliyatlarında çıkartılan myom morsalatör denen kesici ve parçalayıcı aletler kullanarak 2 cmlik trokar girişlerinden çıkartılabilmektedir. Endometriozis ve diğer kistlerde over dokusuna zarar vermeden kistler çıkartıldıktan sonra batın içersine kist içeriği bulaşmasını engellemek için bu kistler endobag denilen özel torbalar içine konularak batın dışına çıkartılabilmektedir.

Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button