Doç. Dr. Aykut Özcan

SMEAR TARAMASI VE RAHİM AĞZI LEZYONLARI

Pap testi olarak da adlandırılan Pap smear, kadınlarda rahim ağzı kanser taması için kullanulan bir prosedürdür. Pap smear, rahim ağzınızın olarak bilinen serviksinizden toplanan hücrelerden yapılır. Pap smear ile rahim ağzı kanserini erken teşhis etmek ve gelecekte kanserin gelişebileceğini düşündüren servikal hücrelerinizdeki değişiklikleri de tespit edebilir. Bu anormal hücrelerin Pap smear ile erken saptanması, rahim ağzı kanserinin olası gelişimini durdurmada ilk adımınızdır. Pap smear genellikle bir pelvik muayene ile birlikte yapılır. 30 yaşından büyük kadınlarda Pap testi, rahim ağzı kanserine neden olabilecek yaygın cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olan insan papilloma virüsü (HPV) testi ile birleştirilebilir. Bazı durumlarda, Pap smear yerine HPV testi yapılabilir. Genel olarak Pap testi 21 yaşından veya ilk cinsel ilişkiden 3 yıl sonra yapılmaya başlanır. Genellikle tarama programı 65 yaşına kadar üç yılda bir yapılır. 30 yaş ve üstü kadınlar, prosedüre HPV testi ile birleştirilirse beş yılda bir Pap testi yaptırabilir. Tarama 65 yaş altı kadınlarda iyi huylu hastalıklar nedeniyle rahim ameliyatı olmuş bireylerde ve 65 yaş üstü kadınlarda durdurulur. Pap smear testi yaptırmadan önce iki gün boyunca cinsel ilişki, herhangi bir vajinal ilaç veya sperm öldürücü köpük, krem veya reçel kullanmaktan kaçınmak gerekir

 

Testin Riskleri

 

Pap smear, rahim ağzı kanseri taramasının güvenli bir yoludur. Ancak, Pap smear kusursuz değildir. Yanlış-negatif sonuçlar almak mümkündür (yani, anormal hücrelere sahip olsanız bile testin anormallik göstermediği anlamına gelir)

 

Yanlış-negatif sonuç, bir hatanın yapıldığı anlamına gelmez. Yanlış-negatif bir sonuca neden olabilecek faktörler şunlardır:

 

  • Yetersiz hücre toplama
  • Az sayıda anormal hücre
  • Anormal hücreleri maskeleyen kan veya enflamatuar hücreler
  • Anormal hücrelerin tespit edilememesi mümkün olsa da, zaman sizin tarafınızdadır. Rahim ağzı kanserinin gelişmesi 5-10 yıl alır. Ve bir test anormal hücreleri tespit etmezse, bir sonraki test büyük olasılıkla tespit edecektir.

Pap smear’ı kullanmadan önce iki gün boyunca cinsel ilişki, dokunma veya herhangi bir vajinal ilaç veya sperm öldürücü köpük, krem veya reçel kullanmaktan kaçının.

 

Testin yapılma aşaması

 

Smear yapmak için pelvik muayene yapılması gerekmektedir. Spekulum denilen alet ile vajen duvarları birbirinden ayrılır ve rahim ağzının görülmesi sağlanır. Sonrasında rahim ağzından fırça yada spatula ile sürüntü örneği alınır. Bu işlem ağrısız olup sadece spekulum denilen muayene aleti takılırken vajinada dolgunluk hissi duyulabilir.

Pap smear’ınızda sadece normal servikal hücreler bulunduysa negatif sonuç aldığınız söylenir. Bir sonraki Pap smear ve pelvik muayeneniz gerekmedikçe başka bir tedaviye veya test yaptırmaya gereksinim yoktur. Pap smear’ınızda anormal veya olağandışı hücreler tespit edilmişse, testin pozitif olduğu anlamına gelmektedir. Pozitif bir sonuç rahim ağzı kanseri olduğun anlamına gelmez. Pozitif bir sonucun anlamı, testinizde bulunan hücrelerin türüne bağlıdır. Eğer testiniz sıvı bazlı bir smear testi ise bu sıvıdan HPV testi de yapılabilir.

 

Test sonucu Belirsiz önemi olan atipik skuamöz hücreler (ASCUS) geldiyse genellikle iki yol vardır. Birincisi testin belli bir süre sonrası tekrar edilmesi, ikincisi HPV testi yapılması. Test sonucu düşük veya yüksek dereceli skuamöz intraepitelyal lezyon (LSIL-HSIL) olarak geldi ise ileri inceleme ve biyopsi yapılması gerekebilir. Testte bazen skuamöz hücre kanseri veya adenokarsinom hücreleri görülerek kanser tanısı konulabilmektedir. Ancak bunun biyopsi ile teyid edilmesi gerekmektedir.

 

Servikal Displaziler

 

Servikal displazi kanser değildir. Terim, rahim ağzının yüzeyinde anormal hücrelerin bulunduğunu belirtir.

Servikal displazi, anormal hücrelerin görünümüne bağlı olarak, hafif ila şiddetli olabilir. Pap test raporunda, bu düşük veya yüksek dereceli skuamöz intraepitelyal lezyon (SIL) veya bazen atipik skuamöz veya glandüler hücreler olarak rapor edilecektir. Displazi kendi kendine gidebilirdi. Ya da nadiren kansere dönüşebilir.

 

Pap smear testinde anormal hücreler görüldüğü taktirde kolposkop denilen işlem ile bu anormalliğin çeşidi incelenebilir. Kolposkopi serviks, vajina ve vulvada büyüteçle yapılan bir muayeneden ibarettir. Bir kolposkopi sırasında doktorunuz anormal hücrelerin nerede büyüdüğünü ve anormallik derecesini belirleyebilir. Test için bir hücre örneği (biyopsi) alınabilir. Biyopsi sonuçları, CIN I, II veya III olarak derecelendirilen servikal intraepitelyal neoplaziyi (displazinin başka bir terimi) gösterebilir.

 

Servikal displazinin tedavisi ve takibi

 

Genellikle, hafif displazi (CIN I) ile tedavi gerekmez. Çoğu durumda, hafif displazi kendi kendine düzelir ve kanserli hale gelmez. Hastalığın seyrini kontrol etmek için bir yıl içinde takip önerebilir.


Şiddetli displaziniz varsa (CIN II veya III), anormal hücreleri çıkarmak için ameliyat veya diğer prosedürler gibi tedavi önerilir.

Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button