Doç. Dr. Aykut Özcan

Tüp bebek sırasında yumurtalıklarınızdan olgun yumurtalar toplanır (alınır) ve bir laboratuvarda sperm ile döllenir. Sonra döllenmiş yumurta (embriyo) veya yumurtalar rahminize yerleştirilir. IVF’nin bir döngüsü yaklaşık iki hafta sürer.


IVF, yardımcı üreme teknolojisinin en etkili şeklidir. İşlem kendi yumurtalarınızı ve eşinizin spermini kullanarak yapılabilir. IVF kullanarak sağlıklı bir bebek sahibi olma şansınız, yaşınız ve kısırlığın nedeni gibi birçok faktöre bağlıdır. Ek olarak, IVF zaman alıcı, pahalı ve yorucu olabilir. İn vitro fertilizasyon (IVF) kısırlık veya gebelikteki genetik problemlerin en etkili tedavisidir. Bazen, IVF, 40 yaş üstü kadınlarda kısırlık için birincil tedavi olarak sunulmaktadır.


Kimlere tüp bebek yapılır

  1. Fallop tüpü hasarı veya tıkanması. Fallop tüpü hasarı veya tıkanması bir yumurtanın döllenmesini veya bir embriyonun uterusa gitmesini zorlaştırır.
  2. Yumurtlama bozuklukları. Yumurtlama seyrekse veya yoksa, döllenme için daha az yumurta bulunur bu gibi durumlarda IVF bir seçenek olarak değerlendirilir.
  3. Erken yumurtalık yetmezliği. Erken yumurtalık yetmezliği, 40 yaşından önce normal yumurtalık işlevinin kaybıdır.
  4. Endometriozis. Endometriozis, rahim dokusu rahim dışında olduğu hastalık olup ve çoğunlukla yumurtalıkların, uterus ve fallop tüplerinin işlevini etkilediğinde ortaya çıkar.
  5. Uterin fibroidleri. Fibroidler uterusun duvarında iyi huylu tümörlerdir ve 30’lu ve 40’lı yaşlarda kadınlarda yaygındır. Fibroidler döllenmiş yumurtanın implantasyonunu engelleyebilir.
  6. Tüplerin bağlanması veya çıkarılması. (Tüp ligasyonu) Fallop tüplerinizin gebeliği kalıcı olarak önlemek için kesildiği veya bloke ettiği bir tür sterilizasyon varsa ve gebe kalmak istiyorsanız, IVF tüp ligasyonun tersine çevrilmesinde alternatif olabilir.
  7. Bozulmuş sperm üretimi veya işlevi. Ortalamanın altında sperm konsantrasyonu, zayıf sperm hareketi (zayıf mobilite) veya sperm büyüklüğü ve şeklindeki anormallikler spermin bir yumurtayı döllemesini zorlaştırabilir.
  8. Açıklanamayan kısırlık. Açıklanamayan infertilite, ortak nedenlerin değerlendirilmesine rağmen infertilite nedeni bulunmadığı anlamına gelir.
  9. Genetik bir hastalık. Siz veya eşiniz çocuğunuza genetik bir hastalık geçirme riski altındaysa, preimplantasyon genetik teşhisi için aday olabilirsiniz. Yumurtalar toplandıktan ve döllendikten sonra, bazı genetik problemler bulunmasa da, belirli genetik problemler için taranırlar. Tanımlanmış problemleri içermeyen embriyolar uterusa aktarılabilir.
  10. Kanser veya diğer sağlık koşulları için doğurganlığın korunması. Doğurganlığınıza zarar verebilecek olan radyasyon veya kemoterapi gibi kanser tedavisine başlamak üzereseniz, doğurganlığın korunması için IVF bir seçenek olabilir. Kadınlar yumurtalıklarından toplanmış ve daha sonra kullanılmak üzere döllenmemiş halde donmuş yumurtalar saklanabilirler. Veya yumurtalar döllenebilir ve ileride kullanılmak üzere embriyo olarak dondurulabilir.

Tüp Bebeğin Riskleri

  1. Çoğul gebelik; IVF, uterusunuza birden fazla embriyo yerleştirildiğinde çoğul gebelik riskini arttırır. Çoğul gebeliğie sahip bir hamilelik, erken doğum eylemi riski ve düşük doğum ağırlığı riskini, tek bir fetüsün yaptığı hamilelikten daha fazla taşır.
  2. Erken doğum ve düşük doğum ağırlığı. Araştırmalar bebeğin erken doğması veya düşük doğum ağırlığı ile doğması riskini biraz artırdığını göstermektedir.
  3. Over hiperstimülasyonu sendromu. Yumurtlalıklarınızı uyarmak için kullanılan ilaçlar ve yumurtaları çatlatmak için kullanılan insan koryonik gonadotropin (HCG) yumurtalıklarınızı beklenenden daha fazla uyararay yumurtalıkların şişmiş ve ağrılı hale geldiği ovarian hiperstimülasyon sendromuna neden olabilir. Belirtiler ve semptomlar tipik olarak bir hafta sürer ve hafif karın ağrısı, şişkinlik, bulantı, kusma ve ishali içerebilir. Ancak hamile kalırsanız, semptomlarınız birkaç hafta sürebilir. Nadiren, daha hızlı kilo alımı ve nefes darlığına da neden olabilecek daha şiddetli bir over hiperstimülasyon sendromu geliştirmek mümkündür.
  4. Düşük; Taze embriyolarla IVF yapılan ve hamile kalan kadınlar için düşük oranı, doğal olarak hamile kalan kadınlara benzerdir ancak anne yaşı ile birlikte bu oran artar. Bununla birlikte, IVF sırasında donmuş embriyoların kullanılması, düşük riskini hafifçe arttırabilir.
  5. Yumurta toplama prosedürü komplikasyonları. Yumurta toplamak için aspire edici bir iğnenin kullanılması muhtemelen kanamaya, enfeksiyona veya bağırsakta, mesanede veya bir kan damarında hasara neden olabilir.
  6. Ektopik gebelik (Dış Gebelik). Tüp bebek kullanan kadınların yaklaşık yüzde 2 ila 5’i ektopik gebelik olışmaktadır. Döllenmiş yumurta rahim dışında yaşayamaz ve hamileliği sürdürmenin bir yolu yoktur.
  7. Gebelik bulantıları. Tüp bebek ile gebe kalanlarda gebelik bulantılarının artığı saptanmıştır.
  8. Tüp bebek kullanarak gebe kalan bebeklerin bazı doğum kusurları riski altında olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bazı uzmanlar Tüp Bebek kullanımının doğum kusurları olan bir bebek sahibi olma riskini artırmadığına inanmaktadır.
  9. Yumurtalık kanseri. Bazı erken çalışmalar, yumurta büyümesini teşvik etmek için kullanılan bazı ilaçlar ile spesifik bir yumurtalık tümörünün gelişimi arasında bir bağlantı olabileceğini öne sürse de, daha yeni çalışmalar bu bulguları desteklememektedir.
  10. Stres. Tüp bebek kullanımı finansal, fiziksel ve duygusal olarak yıptarabilir.
Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button