Doç. Dr. Aykut Özcan

Yumurta Toplama (OPU)

Yumurta toplama çatlatma ilaçlarının kullanımından 34 ila 36 saat sonra yapılan bir işlemdir. Yumurta toplama işlemi genellikle yüzeyel bir genel anestezi altında ve transvajinal ultrason eşliğinden vajinal yol ile yapılmaktadır. Folikülleri tanımlamak için vajinanıza bir ultrason probu yerleştirilir. Daha sonra vajina yan duvarlarından geçmek için ultrason kılavuzuna ince bir iğne sokulur ve yumurtaları toplamak için yumurtalıklarınıza yerleştirilir.


Yumurtalar, bir emme cihazına bağlı bir iğne vasıtasıyla foliküllerden toplanır. Yumurta alındıktan sonra kramp ve doluluk veya baskı hissi yaşayabilirsiniz.

Olgun yumurtalar besleyici bir sıvıya (kültür ortamı) yerleştirilir ve inkübe edilir. Sağlıklı ve olgun görünen yumurtalar embriyo oluşturmaya çalışmak için sperm ile döllenir. Ancak, bütün yumurtalar başarıyla döllenemez.


Yumurta toplama işleminin en sık görülen yan etkisi iğnenin vajina yan duvarlarından geçerken yaptığı kanamadır. Çoğu zaman kendiliğinden durabilse de bazı durumlarda kanama alanlarına dikiş atılarak durdurulması sağlanabilir. Bunun haricinde yumurtalıklardan da karın içine minimal kanama olabilmektedir. Yumurta toplama sırasında barsaklar ve idrar torbası da nadiren de olsa delinebilmektedir. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında yumurta toplama sonrası laparoskopi ile yaralanan yer onarılabilmektedir.


 İşlem sonrası özellikle çikolata kisti olanlarda enfeksiyon gelişebilmektedir. Enfeksiyon gelişmesini engelemek için işlem sonrası antibiyotik kullanılması gerekebilmektedir. Yumurta toplamanın en korkutan riski büyük damar yaralanması olup ciddi kanamalara neden olabilmektedir. Neyse ki bu ciddi riskler çok nadir olup tedavisi mümkündür.

Canlı Destek
Canlı Destek
Merhaba !
Size nasıl yardımcı olabiliriz ?
Call Now Button